FHIR: de standaard voor veilige uitwisseling van medische gegevens

FHIR is een internationale standaard – ontwikkeld door HL7 – voor het uitwisselen van medische gegevens tussen verscheidene zorgsystemen en patiënten. De standaard vormt de basis voor een veilige, efficiënte en kwalitatieve gegevensuitwisseling zodat interoperabiliteit en samenwerking tussen medische stakeholders verbetert. We vertellen je graag wat meer over de werking en de voordelen van FHIR voor jouw organisatie.

Delen:

Wat betekent FHIR & HL7?

HL7 ontwikkelde de FHIR standaard.

Wat is HL7?

HL7 staat voor Health Level Seven. Het is de verantwoordelijke organisatie die standaarden in de gezondheidszorg creëert en promoot. Het doel van de standaard is het uitwisselen, delen en integreren van data uit de gezondheidssector op een veilige en gestandaardiseerde manier.

Wat is FHIR?

FHIR staat voor Fast Healthcare Interoperability Resources. De standaard zorgt ervoor dat diverse zorgsystemen medische gegevens eenvoudig en veilig kunnen uitwisselen. Doordat info op een technisch eenvoudige manier valt te ontsluiten, kunnen meer medische stakeholders de data gebruiken.

Het belang van FHIR

Voor organisaties in de gezondheidszorg is het belangrijk om aan de FHIR-standaard te voldoen, want het levert een aantal belangrijke voordelen op. Daarnaast helpt de standaard ook om enkele sectoruitdagingen aan te pakken.

De voordelen van de FHIR standaard

De FHIR standaard zorgt voor een betere samenwerking binnen de gezondheidszorg. Eerst en vooral dankzij de interoperabiliteit die het in de hand werkt. Door de standaard kunnen diverse zorgsystemen – onafhankelijk van de leverancier of het platform die ze gebruiken – naadloos medische gegevens uitwisselen. Zo optimaliseer je de communicatie en samenwerking tussen de zorg verlenende partijen. Het zorgt er ook voor dat zorgverleners onderling eenvoudiger patiëntgegevens kunnen delen. Dit komt de patiënt ten goede, want zorgverleners hebben een completer beeld over de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Technologisch is het ook interessant om met de standaard te werken. Eerst en vooral vanwege de flexibiliteit van de standaard. Doordat FHIR werkt met herbruikbare componenten en een modulaire benadering, valt de standaard makkelijk aan te passen aan specifieke use cases of workflows in de zorgsector. Verder maakt de standaard gebruik van moderne webstandaarden, denk aan: HTTP, JSON en XML. Daardoor valt die goed te integreren met bestaande software architecturen en webtools.

Ten slotte is het juridisch ook interessant. Er geldt strenge regelgeving voor de gezondheidssector. FHIR zorgt ervoor dat zorginstellingen voldoen aan specifieke regelgeving zoals HIPAA in de VS en aan GDPR in de EU.

Welke uitdagingen van de sector heeft FHIR opgelost?

De FHIR standaard heeft zelf al een hele weg afgelegd. Het is de nieuwste standaard van HL7 waarbij de kinderziektes van eerdere standaarden zijn weggewerkt. Dankzij de moderne webstandaard is die tegenwoordig eenvoudiger te implementeren en beter geschikt voor mobiele en webapplicaties.

Eerdere versies van de standaard waren nog niet in staat om veel details van de data mee te geven. Dat gebrek aan granulariteit is ondertussen opgelost. Door de fijnmazige structuur van de data met modulaire resources is het nu mogelijk veel meer gedetailleerde data te delen.

De FHIR zorgt er ook voor dat de patiënt erop vooruit is gegaan. Waar het vroeger moeilijk was om als patiënt toegang te krijgen tot jouw dossier, is dit ondertussen opgelost. Dankzij de FHIR kunnen zorgverleners data eenvoudig ontsluiten en delen met hun patiënten.

Laat Kunlabora helpen bij de implementatie van de FHIR standaard

Voldoet jouw zorginstelling al aan de FHIR standaard? Onze experten staan voor je klaar om te helpen bij de implementatie van de standaard. Bij Kunlabora genieten we al van heel wat expertise in FHIR. Sinds 2018 helpen we organisaties conform te zijn. Jaarlijks volgen we ook opleidingen en conferenties zodat we altijd van de laatste ontwikkelingen op de hoogte zijn. Daarnaast hebben we zowel ervaring in de publieke als de private sector, plus in de interoperabiliteit tussen beiden.

Zoek niet langer als je nood hebt aan een full-stack oplossing om te genieten van de voordelen van de FHIR standaard: onze experten staan klaar om je te helpen. We werken volgens een 360° aanpak waarbij we rekening houden met alle stakeholders. Klinkt dit als muziek in de oren?

Contacteer onze experten

Geïnspireerd door deze blog en wil je graag samenwerken?

Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!