Stageopdrachten met maatschappelijke impact
Bij Kunlabora willen we een meerwaarde betekenen voor de maatschappij via onze stageopdrachten. Enerzijds omdat sociale spelers nood hebben aan degelijke softwareapplicaties, maar vaak niet de benodigde budgetten om die effectief te realiseren. Anderzijds omdat we het belangrijk vinden dat stagiaires ownership over een volledig project nemen.
Zo zorgen we ervoor dat onze stagiaires werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en deskundigheid, terwijl we tegelijk ons steentje bijdragen aan een maatschappelijk waardevol project.
Wat zijn stageprojecten bij Kunlabora?
Bij Kunlabora houden we van projecten waarmee we sociale impact bereiken. Bij stageprojecten trekken we die lijn door en kiezen we daarom steevast voor projecten uit de sociale sector. Dit jaar kozen we voor Blijhuis als projectpartner. We gaven drie studenten de kans om voorhen een project van A tot Z uit te werken.
Van A tot Z mag je letterlijk nemen. Het is altijd ons doel bij stageprojecten om de studenten kennis te laten maken met een echte case waarbij ze alle stappen van een echt (real-life) project doorlopen: te starten bij analyse, doorlopende communicatie met de klant, DevOps, het onderhoud van een live applicatie …
We geloven daarbij – net zoals in onze dagelijkse werking – in zelfsturende teams. Twee vaste collega’s Gilliam en Brent namen de begeleiding van de stagiaires op zich, maar de studenten kregen daarbij veel ruimte en vrijheid voor eigen initiatief.
Waarover handelde het stageproject voor Blijhuis?
Blijhuis is een Mechelse organisatie die zich inzet voor gezinnen in een maatschappelijk kwetsbare positie. Via groepswerking versterken ze de ontwikkelingskansen van kinderen, net als de vaardigheden en draagkracht van hun opvoedingsverantwoordelijken.
Bij Blijhuis hadden ze nood aan een nieuw systeem voor hun administratie. Die verliep tot dan via verouderd systeem op een onstabiele computer. Die administratie is vereist, omdat ze bepaalde data moeten bijhouden. Plus, bepaalde gegevens zijn belangrijk wanneer ze subsidiedossiers willen indienen. De nood leefde dus voor nieuwe systemen, maar als kleine sociale organisatie hadden ze niet meteen de juiste budgetten voor zo’n grootschalig softwareproject.
Win-win situatie voor zowel klant als Kunlabora
Toen Kunlabora in contact kwam met Blijhuis zagen beide partijen een opportuniteit. Onze medewerkers zaten samen met Blijhuis om te horen waar ze nood aan hadden. Het perfecte stageproject werd snel gespot. Het was de start van een win-win voor drie partijen.
Eerst en vooral voor onze stagiaires: zij leren alle aspecten van software development in een veilige, maar “echte” omgeving. De tweede winnende partij is Blijhuis: zij kregen tegen een beperkt budget een nieuwe custom applicatie die volledig aan hun administratienoden voldoet. En tenslotte is het ook voordelig voor Kunlabora: stageprojecten zijn altijd een goede opportuniteit om met nieuwe technieken te experimenteren en om collega’s hun coaching skills te laten ontplooien.
Hoe verliep het stageproject?
Onze eerste twee stagiaires Rojin en Stan zijn in februari aan het project gestart. Jonathan vervoegde het team een maandje laten, want hij volgde een andere studierichting. Nadat ze elkaar en de werking van Kunlabora beter hadden leren kennen, vlogen ze er meteen in.
Het startsignaal werd met een technische analyse en bijhorende wireframes gegeven. Daarna maakten ze direct vaart om zo snel mogelijk een eerste Minimum Viable Product (MVP) aan de klant te presenteren. Tijdens een stageproject is feedback ontzettend belangrijk, daarom dat we ook van Blijhuis een actieve betrokkenheid vroegen met veel feedbackronden.
Uitdagende stageopdrachten
Bij Kunlabora focussen we op deskundigheid. We maakten het onze stagiaires daarom niet te makkelijk. Eén van de grote uitdagingen was het DevOps luik van de opdracht. De studenten leerden AWS gebruiken en Infrastructure as Code. Dit zijn twee geavanceerde development onderdelen die niet in het curriculum op school worden gegeven.
AWS staat voor Amazon Web Services en is een populair cloudplatform voor het hosten van webapplicaties en databases. Infrastrucutre as Code verwijst naar de benadering waarbij de infrastructuur – bijvoorbeeld servers en netwerken – worden beheerden geconfigureerd via code.
Code schrijven en herschrijven
Een heel belangrijk deel van hun opdracht was dus code schrijven. Daarbij werden de stagiaires enkele keren teruggefloten, wat compleet normaal is, want code schrijven is niet evident. Na veel hard werk slaagden ze mooi in hun opdrachten. Ze ontwikkelden een goed onderhoudbare codebase en hadden sterk ingezet op automatisch testen. Kortom: ze zorgden voor een kwaliteitsvolle basis voor de digitale oplossing.
Daarnaast leerden ze ook andere goede kwaliteiten. Ze kregen veel vrijheid in het project om zelf zaken te ontdekken. Zo leerden ze in een mum van tijd om demo’s en retrospectives te geven: onmisbare kwaliteiten in een agile omgeving!
De Kokono applicatie als startpunt voor een succesvolle carrière
Het resultaat van de stageopdracht was een kwaliteitsvolle digitale applicatie: de Kokono applicatie. De app wordt vandaag actief door Blijhuis gebruikt. Maar het project leverde meer dan enkel een degelijke app op. De drie studenten hadden tijdens hun stage bewezen dat ze goede developers zijn, dus daarom kregen ze als kers op de taart een jobaanbod bij Kunlabora. Stan besloot verder te studeren, maar Rojin en Jonathan zijn vandaag trotse Kunlaboranten.
Wil jij voor jouw stage ook in een interessante leeromgeving terechtkomen? Bij Kunlabora bereiden we ons volop voor op nieuwe stage opportuniteiten volgend jaar. Houd dus zeker onze website in de gaten.
Bevalt onze manier van werken? Aarzel dan niet om ons tecontacteren voor een softwareproject op maat!
Geïnspireerd door deze blog en wil je graag samenwerken?
Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!