Waarom moet je legacy software vervangen en hoe begin je eraan?

In een wereld waar digitalisering in een stroomversnelling zit, is het cruciaal voor bedrijven dat hun software mee evolueert met de wijzigende markt en veranderende businessbehoeften. Een goed onderhoud van jouw software is daarbij ontzettend belangrijk.

Delen:

Wanneer je dit niet bijhoudt, wordt het up-to-date houden van software steeds moeilijker. Zo’n oudere versies noemen we legacy software. En hoewel deze software ooit betrouwbaar en effectief was, vormt die na te veel verstreken tijd eerder een belemmering voor groei, efficiëntie en concurrentievermogen. We geven je graag wat toelichting waarom het vervangen van legacy software essentieel is voor het toekomstige succes van jouw organisatie.

Wat is legacy software?

Legacy software is de verzamelnaam van oudere softwareprogramma’s of systemen die binnen een organisatie in gebruik zijn. Op zich is dit geen probleem. Tenminste, als de software goed onderhouden wordt, de technologie nog ondersteuning krijgt en nieuwe businessbehoeften geen hinder ondervinden door technologische beperkingen. Wanneer je merkt dat jouw organisatie niet meer kan bijbenen omdat jouw software met oudere technologie is geschreven, dan zit je met een issue dat je moet oplossen.

De uitdagingen van legacy software

  • Hoge onderhoudskosten: Het onderhouden en herstellen van legacy software is vaak duur en tijdrovend, vooral wanneer er een gebrek is aan gespecialiseerde kennis.

  • Beveiligingsrisico's: Oudere software kan kwetsbaar zijn voor beveiligingsproblemen omdat het mogelijk niet meer wordt bijgewerkt met de laatste beveiligingspatches en -upgrades.
  • Integratieproblemen: Legacy systemen kunnen moeilijk integreren met modernere technologieën en software, wat het moeilijk maakt om gegevens te delen of processen te stroomlijnen met nieuwere systemen.

  • Beperkte schaalbaarheid: Legacy software betekent vaak een belemmering op de groei van jouw onderneming, omdat het uitdagend is om de efficiëntie en prestaties van je oude software te handhaven terwijl je business groeit.



Software development meeting

De voordelen van moderne softwareoplossingen

  • Schaalbaarheid: Cloud gebaseerde oplossingen bieden de flexibiliteit om op te schalen of af te schalen op basis van de behoeften van jouw organisatie, waardoor je kan groeien zonder grote investeringen in infrastructuur.

  • Geavanceerde beveiliging: Moderne software prioriteert gegevensbescherming en privacy, met regelmatige updates en patches om jouw systemen veilig te houden tegen opkomende bedreigingen.

  • Integratie en samenwerking: Nieuwe softwareoplossingen zijn ontworpen om naadlooste integreren met andere tools en platforms, waardoor gegevensuitwisseling en samenwerking binnen jouw organisatie optimaliseert.


Hoe start je aan het vervangen van legacy software?

Uiteraard moet je bij het moderniseren van jouw software met een heel aantal zaken rekening houden. Allereerst moet je een degelijke analyse van jouw huidige architectuur maken. Welke afhankelijkheden, datastromen en integraties zijn er met andere systemen? En ook: welke functionaliteiten zijn essentieel voor een vlotte bedrijfsvoering?

 

Na de analyse volgt de datamigratie. Alle data – zowel de gestructureerde als de ongestructureerde gegevens – moet je migreren naar de nieuwe systemen. Vervolgens is het belangrijk dat je deze gegevens opkuist. In een nieuw systeem wil je namelijk niet geconfronteerd worden met duplicaten of fouten.

 

Voor een vlotte integratie maak je gebruik van goed ontworpen en gedocumenteerde API’s. Zo vereenvoudig je het integratieproces met andere systemen. Het kan handig zijn om daarbij middleware te gebruiken. Zo stroomlijn je de overgang van legacy software naar de nieuwe systemen. Daarbij mag je niet vergeten de nieuwe systemen te controleren via test automation: de software moet degelijk functioneren.

 

En last but not least: zorg dat jouw medewerkers de nodige ondersteuning en begeleiding krijgen wanneer ze met de nieuwe systemen leren werken. Zij zullen dagelijks aan de slag moeten met de nieuwe interface en functionaliteiten. Daarom zijn handleidingen en workshops onmisbare tools om de acceptatie te bevorderen!


Kunlabora ontzorgt je bij het vervangen van legacy software

Er komt dus heel wat kijken bij het vervangen van legacy software. Maar geen stress: je hoeft dit niet zelf te doen. Bij Kunlabora bieden we je ontzorging gedurende het hele proces. We verbeteren de efficiëntie van jouw bedrijfsprocessen en optimaliseren de schaalbaarheid van jouw moderne softwareoplossing. Het resultaat? Langdurig succes met bijhorende concurrentiële voordelen. Klinkt veelbelovend? Contacteer dan zeker onze experten voor een vrijblijvend gesprek.

Contacteer onze experten

Geïnspireerd door deze blog en wil je graag samenwerken?

Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!