Agentschap Binnenlands Bestuur

 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) heeft tot doel om te bouwen aan duurzaam, democratisch samenleven in een diverse samenleving. Ze verbinden burgers en bestuur met elkaar zodat die elkaar versterken.

Delen:
Klant
Agentschap Binnenlands Bestuur
Industrie
Vlaamse overheid

Hoe doen ze dit concreet? Enerzijds door een beleidskader en instrumenten aan te reiken die de relaties tussen burgers en bestuur bevorderen. Anderzijds door in te zetten op de versterking van de bestuurskracht van lokale besturen zodat taken worden uitgevoerd op het niveau het dichtste bij de burgers.

Development team voor Lokale Producten en Diensten Catalogus

 

Het ABB had nood aan een development team voor het project Lokale producten en diensten catalogus. Vanuit Kunlabora zorgden we voor een vierkoppig team van drie developers en een customer proxy om het project in goede banen te leiden.

Uitbreiding catalogus met nieuwe functionaliteiten

 

Bij Kunlabora werkten we mee aan een uitbreiding van de Lokale Producten en Diensten Catalogus (LPDC) van alle Vlaamse lokale besturen. We zorgden voor zowel nieuwe als verbeterde functionaliteiten.

 

Een ander deel van de opdracht was om te zorgen dat gestructureerde data beter doorstroomt van de LPDC naar de Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (IPDC)van Digitaal Vlaanderen. Op die manier maken we gestructureerde data toegankelijker voor gebruikers. Denk aan toepassingen zoals onder andere de Rechtenverkenner – met een overzicht van al jouw sociale rechten op federaal, Vlaams, provinciaal en lokaal niveau – en het Verenigingsloket – een digitaal platform om de dienstverlening aan verenigingen toegankelijker en eenvoudiger te maken.

 

Belangrijk daarbij waren de bovenstaande opdrachten was om ook de nodige integraties te voorzien met andere software aanbieders die gelijkaardige oplossingen aan lokale besturen bieden.

Linked Open Data en OSLO

We hielpen het ABB ook verder met de inburgering van Linked Open Data (LOD) in de Vlaamse overheid en bij de lokale besturen. LOD is een methode om gestructureerde gegevens op het internet te publiceren en te linken zodat die data eenvoudig raadpleegbaar en doorzoekbaar is door zowel mensen als machines.

 

Daarnaast stond ons team ook mee aan de wieg voor de ontwikkeling van een Vlaams standaard datamodel voor overheidsinformatie. Daarvoor namen we actief deel aan de OSLO-workshops: Open Standaarden voor Linkende Organisaties.

 

Om optimaal gebruik te laten maken van het afgevaardigde Kunlabora team, boden we ook ondersteuning aan het ABB in de verdere verbetering van hun digitale processen. We hielpen – onder andere – bij de opzet van test automation, ICT workflows en software modeling. Ten slotte bundelden we al die kennis en een helder overzicht aan documentatie voor de open source gemeenschap. Dit deden we volgens de principes uit het software handboek van Simon Brown.

Gebruikte technologieën en methodologieën

 

Het team implementeerde heel wat diverse technologieën bij ABB:

  • LOD: Linked Open Data
  • JSON-LD
  • LDES: Linked Data Event Stream
  • SHACL: Shapes Constraint Language
  • Typescript
  • RDF: Resource Description Framework
  • Virtuoso triple store
  • SPARQL: SPARQL Protocol and RDFQuery Language
  • Docker
  • EmberJS
  • ACM/IDM
  • Woodpecker
  • Jest
  • Playwright
  • GitBook
  • ABB Semantic forms

Daarvoor gebruikten ze heel wat diverse methodologieën:

  • Story mapping
  • Impact mapping
  • Sprint velocity monitoring
  • Agile/Scrum/SAFe
  • Hexagonal source code architecture
  • Software documentation as a guidebook

Open source software development

Wanneer je van een open source project een succes wil maken, moet je verder gaan dan enkel de broncode te delen op GitHub. Volgende sleutelvereisten en best practices passen we bij Kunlabora steeds toe:

  1. Duidelijke documentatie: daarmee bedoelen we alle info rond de installatie instructies, de uitleg over de software architectuur en de broncode, plus heldere richtlijnen voor bijdragers.
  2. Issue tracking & management: we helpen bij de opzet van een georganiseerd systeem voor het melden, het opvolgen en het beheren van bugs, feature requests en andere potentiële issues.
  3. Versiebeheer: de software relevant en veilig houden door regelmatig nieuwe versies uit te brengen met bug fixes, beveiligingsupdates en nieuwe features.

Door rekening te houden met bovenstaande punten dragen we bij aan de levensvatbaarheid, de duurzaamheid en de betrokkenheid van de community van jouw project.

Het belang van automated testing

 

Een ander aspect bij het development en het onderhoud van open source software is – net zoals bij andere software development projecten – het cruciale belang van automated testing. Dit is het proces waarbij je testscripts en -tools gebruikt om op een automatische wijze softwaretoepassingen te testen en zo bugs en errors op te sporen.

Automated testingbiedt voordelen:

  1. Kwaliteitsborging: door fouten vroeg in het development proces te detecteren verhoog je de consistentie en betrouwbaarheid van de software.
  2. Efficiëntie: met automated testing maak je Continuous Integration/Continuous Development mogelijk, waardoor ontwikkelcycli versnellen en je dus sneller tot nieuwe releases komt.
  3. Peer reviews: basisfouten identificeer je automatisch en het geeft je de mogelijkheid om directe feedback te geven aan bijdragers van de open source software.
  4. Schaalbaar: je kan tegelijkertijd een breed scala aan tests beheren en je breidt die eenvoudig uit wanneer het project groeit.
  5. Veiligheid: je detecteert proactief beveiligingsproblemen, wat zorgt voor veilige software.

Nood aan een dedicated development team?

 

Bij Kunlabora kan je rekenen op een Team-as-a-Service. Dan stellen wij voor jouw softwarenoden een team op die jouw eigen team komt versterken en ondersteunen.
Zo geniet je van efficiënt software development, maar ook van heel wat kennisdeling. Wij leiden jouw team op om zelfstandig met de nieuwe software aan de slag te gaan. Dit zorgt dat je na afloop van het project nog steeds de vruchten plukt van onze samenwerking. Benieuwd?

 

Ontdek onze dienst Team-as-a-Service

Geïnspireerd door deze case en wil je graag samenwerken?

Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!