Sociale impact voor Kunlabora

Bij Kunlabora willen we onze naam waarmaken. Kunlabora betekent ‘samenwerking’ in het Esperanto. Die samenwerking nemen we heel letterlijk: we gaan op zoek naar projecten waarmee we iets kunnen betekenen voor en iets teruggeven aan de wereld.

Delen:

Kortom: we willen sociale impact bereiken via onze dagelijkse werking. Daarvoor zijn we al meerdere malen in zee gegaan met projectpartners uit de sociale sector.

Sociale impact voor Kunlabora

Hoe bereik je sociale impact? Dit is een vraag waar we bij Kunlabora al vaak over nadachten. En waar we voor onszelf ondertussen toch een antwoord op formuleerden: door met complementaire partners in zee te gaan. Complementariteit tussen organisaties met eenzelfde waardenset is een ongelooflijk krachtige start om mooie resultaten te bereiken.

 

Dit is meteen ook het startpunt van de samenwerking met buurtwerk ’t Lampeke. Het is hun doelstelling om maatschappelijk kwetsbare mensen te ondersteunen en te versterken. Dit willen ze doen met de juiste digitale tools. En software bouwen, daar kunnen we hen bij helpen. Zeker als het software is waarmee we maatschappelijk een steentje bijdragen.

Hoe streef je naar sociale impact?

Sociale impact bereik je met projecten die concrete resultaten opleveren. Maar die concrete resultaten zijn moeilijk meetbaar in de sociale sector. Wanneer weet je of de trajectbegeleiding voor iemand werkt of wanneer die geen impact heeft? Dit is een complex vraagstuk dat we voor project Mezuri samen met ’t Lampeke onderzochten. Het is een complexiteit waarmee je ook rekening moet houden in de digitale tools die je bouwt.

 

Complexe software op maat bouwen komt daardoor ook met een prijskaartje. Dit is een heikel punt voor de sociale sector: zij hebben vaak minder middelen om te investeren. Vandaar dat we in projecten met een sociale impact verder gaan dan enkel softwarebouwer. Indien nodig helpen we de sociale ondernemingen in het aanvragen van subsidies voor de benodigde digitalisatie trajecten. Onze technische expertise komt handig van pas bij het schrijven van subsidiedossiers. Dit is dus zeker een troef die we mee in de strijd gooien.  

Aan welke sociale realisaties werkten we mee?

We hadden het al over onze samenwerking met ’t Lampeke: dit was voor ons het startschot om als onderneming bij te dragen aan een betere wereld. Samen met ’t Lampeke ontwikkelden we project Mezuri. Dit project trok op zijn beurt de aandacht van sociale organisatie Voices That Count. Met hen ontwikkelden we vervolgens Rakontado. De bal die we oorspronkelijk aan het rollen brachten, was ondertussen nog steeds niet gestopt: Mezuri lag aan de basis voor de ontwikkeling van een nieuwe app, de Povigo applicatie.

Mezuri

Buurtwerk ’t Lampeke zet zich al sinds 1970 in om kwetsbare doelgroepen te begeleiden. Ze richten zich op alle mensen die maatschappelijk kwetsbaar zijn. Om hun werking te optimaliseren, ontwikkelden we de slimme softwaretool Mezuri.

 

Sociaal werk wordt vaak gekenmerkt door slecht meetbare resultaten. De trajecten kennen meestal ook een lange duurtijd, waardoor de impact vaak over langere tijd pas duidelijk wordt. Daarnaast weten begeleiders dat dit vaak geen rechtlijnige trajecten zijn, maar eerder hobbelige zoektochten. Bij Kunlabora vonden we het daarom belangrijk om de mensen en hun rechten centraal te plaatsen in de tool. Zo onderscheidt Mezuri zich van klassieke registratie tools.

Hoe werkt de Mezuri app?

In Mezuri noteren brugfiguren, eventueel samen met de mensen die ze begeleiden, alle gebeurtenissen tijdens hun traject in een digitaal dagboek. Daarbij zijn verscheidene formaten beschikbaar: vrije tekst, realisaties/tegenslagen met een link naar sociale grondrechten en een fotoverhaal dat zowel krachten als uitdagingen van kwetsbare mensen of gezinnen in beeld brengt.

 

De tool visualiseert alle gebeurtenissen tijdens het begeleidingstraject op een tijdlijn. Zo kunnen begeleiders en de mensen zelf terugkijken op hun traject een maand, jaar of langer geleden.

 

Daarnaast passen we Natural Language Processing (NLP) toe op de tijdlijn fragmenten. Zo gaan we op zoek naar de partners – bijvoorbeeld CAW, CLB of VDAB – en rond welke rechten ze werken met de mensen die ze begeleiden. Op die manier krijgen alle betrokkenen inzicht in het traject, want alle successen en tegenslagen worden netjes geregistreerd.

 

We voeren ook een sentimentanalyse uit op de ‘schrijfstijl’ van de brugfiguur. Dit stelt ons in staat om de evolutie van het traject goed op te volgen: is die positief of eerder negatief? Uit de tijdlijn genereren we zo ook een woordenwolk vol kernwoorden. Die kernwoorden vormen vaak een degelijke basis voor de begeleider om het gesprek aan te knopen.

 

Gefaciliteerd door Stad Leuven

Dit project was niet mogelijk geweest zonder Stad Leuven. Samen met CAW Oost-Brabant speelden zij een cruciale rol. Het project won de ‘Slim in de stad’ prijs. Met behulp van het prijzengeld werd Mezuri verder ontwikkeld. Stad Leuven verzamelde daarna een tiental Leuvense organisaties om de Mezuri-app te lanceren.  Al deze factoren droegen bij aan het succes van de applicatie.

Povigo

Het succes van Mezuri lag mee aan de basis voor het ontwikkelen van de Povigo applicatie. Ook daar stelden we de eindgebruikers centraal. De app biedt begeleiding aan mensen die na een langdurige afwezigheid weer willen toetreden tot de arbeidsmarkt. Dit kan een burn-out of een langdurige ziekte zijn.

 

Wanneer iemand opnieuw stappen zet richting de werkvloer, registreert die in de app wat hem of haar bezighoudt. Daarbij ontvangen ze informatie, aanmoedigingen en tips over soft skills die ze verder kunnen ontwikkelen. Zo worden ze in kleine stapjes aangemoedigd om terug te keren naar de arbeidsmarkt.

 

Voor de Povigo app maakten we ook gebruik van narratieve visualisaties en data science analyses. Zo is het daar ook mogelijk om – samen met de jobcoach – patronen en verbanden te ontdekken in hun zoektocht naar manier om terug aan de slag te gaan. Het zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar groeiproces beter in handen kan nemen en dat de jobcoach de juiste tools heeft om gerichter ondersteuning te bieden.

 

Dit project kwam tot stand met Europese WSE-financiering. Deze Europese instelling ondersteunt werkgelegenheid en helpt Vlaamse burgers om zichzelf, vanuit de eigen talenten, te ontplooien op het werk en daarbuiten. De organisatie schenkt daarbij bijzondere aandacht aan de kwetsbare groepen in onze samenleving.

 

Rakontado

 

Dankzij het Mezuri-project kwamen we ook in contact met Voices That Count. Dit is een collaboratief netwerk van doeners en experten die narratieve methodieken ontwikkelen voor nieuwsgierige overheden, organisaties en bedrijven. Zo scheppen ze een beeld over sociale verandering en wat er leeft bij burgers, werknemers of doelgroepen.

 

Die sociale verandering willen ze in kaart brengen en beter begrijpen. Dat is waar Kunlabora in de picture komt: we bouwden een generiek digitaal instrument dat ze kunnen gebruiken om voor hun klanten of bij specifieke vragen een gepersonaliseerd dashboard te configureren. Via die te genereren dashboards kunnen ze op een visuele en interactieve wijze feedback verzamelen over het algemene welbevinden van mensen.

 

Rakontado was een specifiek subproject geweest voor Voices That Count. Via Rakontado was het mogelijk om het mentaal welbevinden vlak na de corona-periode in kaart te brengen. Zo werd de impact gemeten van de zoektocht naar een nieuwe balans tussen thuiswerken en weer naar kantoor keren.

Wat zijn onze sociale streefdoelen?

 

We zijn er als organisatie trots op dat we vanuit ons expertise veld meewerken aan mooie sociale projecten. Zo bieden we niet enkel een helpende hand, maar het is ook een goede leerschool voor onze medewerkers. Ben je benieuwd wat onze sociale streefdoelen zijn?

Ontdek de sociale streefdoelen van Kunlabora

Geïnspireerd door deze blog en wil je graag samenwerken?

Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!