Heder
Heder is een zorgaanbieder die zich inzet voor mensen met een motorische of verstandelijke beperking, een neuromusculaire aandoening of een niet aangeboren hersenletsel.
De naam Heder is afgeleid van ‘Hedera’: een familie van klimplanten. Klimplanten hebben vaak enige houvast nodig om te groeien, maar kiezen daarna zelf hoe, waarheen, wanneer en of die groeien. Dit weerspiegelt de aanpak van Heder: ze bieden zorg en houvast met expertise en zachtmoedigheid zodat mensen met een beperking ook hun plekje in de maatschappij vinden.
Digitaliseren om uitsluiting tegen te gaan
Mensen met een beperking zitten vaker thuis om een diversiteit van redenen, bijvoorbeeld door mobiliteitsproblemen. Daardoor kunnen ze niet altijd deelnemen aan de sociale evenementen van Heder. Dit heeft een impact, want door zulke evenementen te missen, geraken hun cliënten soms sneller geïsoleerd.
Er bestaan wel digitale tools op de markt om online samen te komen. Maar de meeste van deze tools vragen echter een bepaalde mate van digitale scholing of zelfs expertise. Ze zijn bijgevolg niet zo bruikbaar in de context waarin Heder werkt.
Heder vroeg zich af of er toch geen oplossing mogelijk was om online activiteiten op zo een manier te organiseren zodat ze voor iedereen toegankelijk worden. Op die wijze wilden ze uitsluiting en eenzaamheid bestrijden
Digitaal platform voor online activiteiten
Als sociale speler twijfelden we bij Kunlabora geen seconde om onze schouders mee onder dit project te zetten. We zijn gestart met een Discover & Design traject: om te valideren wat de waarde van zo’n digitaal platform kan zijn. De eerste stap van dit traject was om de expertise van beide organisaties samen te brengen om uit te tekenen hoe zo een oplossing er zou kunnen uitzien. Kunlabora heeft de nodige expertise in het ontwerpen van software en Heder kent zijn cliënten heel goed om te weten wat wel of niet kan werken.
Daarna startte de ontwikkeling. Het doel was heel duidelijk. De cliënten van Heder moesten met één druk op de knop kunnen deelnemen aan een onlineactiviteit zonder alle extra’s die er bij andere software dikwijls bij komt kijken. Dit hebben we mogelijk gemaakt door geïntegreerde videovergaderingen in te bouwen in een laagdrempelig en gebruiksvriendelijk platform. De agenda van de week bekijken en zich inschrijven voor een activiteiten kan in slechts een paar klikken.
Het platform is zo ontworpen dat de complexere zaken die bij het beheer van zo een platform horen, zoals bijvoorbeeld het gebruikersbeheer, door Heder zelf worden gedaan. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid bereikt Heder heel wat deelnemers.
Geïnspireerd door deze case en wil je graag samenwerken?
Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!